top of page

חיפוש=

הכל בסדר-המדריך לארגון המטבח והחיים


שי לי ליפא-: צילם דניאל לילה סטיילינג: עמית פרבר

יש ספרים שנוחתים אצלך בתזמון מושלם. כזה שבו את מרגישה צורך לקרוא אותם, לא רק בגלל שאת הולכת להמליץ עליהם בבלוג שלך. זה הסיפור שלי עם הספר "הכל בסדר-המדריך לסידור ולארגון המטבח והחיים", שכתבה שי-לי ליפא, שבאמתחתה הבשילו 11 ספרי קולינריה שהפכו לרבי מכר, כמו כן הגשת תוכניות בישול בטלוויזיה. איך שפתחתי את המדריך הזה ישר הבנתי, שאני רוצה להקדיש לו זמן קריאה, עם רגליים פרושות על ההדום שבסלון ולא רק דפדוף וקיפול אוזניים, או סימון במרקר. ככה מצאתי את עצמי שוקעת בעולם המרתק של שי-לי. עולם שבו יש ראייה רחבה מאוד של מטבח כחלק מבריאות גוף-נפש ותפיסה הוליסטית משכנעת

שי לי ליפא-: צילם דניאל לילה סטיילינג: עמית פרבר

התרשמתי ששי-לי עשתה עבודה יסודית להביא סימוכין מרחיב אופקים מסופרים, אנתרופולוגים, תרפיסטים משפחתיים, יועצים ארגוניים וכמובן גם שפים ומנחי תוכניות אוכל שמתובלים כאנקדוטות בידע מסיבי שהיא צברה בבישול ובסידור המטבח של אחרים.

שישים שניות וידוי

המטבח הוא החוליה החלשה שלי. המשפט הזה צריך להיאמר בלשון עבר. עד עידן הקורונה, המגיפה שתיזכר כאיום הגרעיני הממשי של המאה ה-21. עד אליה, הייתי עושה יומית באחד משני בתי הקפה השכונתיים כדי לכתוב לבלוג, לעיתון, לפינת טיולים שלי ברדיו. לדעתי במשך שניים וחצי עשורים, בעלי הקפה קנו דירה מהמשכנתא ששלמתי להם. שלא תבינו לא נכון, זה לא הקנה לי אצלם שום הנחות כלקוחה מצטיינת, אבל בהחלט תרם למשקל הלא סדיר שלי ולבעיות בתנועת העובר ושב.

המקרר שלי נראה תמיד "עצוב", ככה הגדירה אותו חברה שהיא שפית איטלקית, שהסעידה אותי בתקופה שגרתי בפירנצה ושלחתי לה תמונות. לא עוד. אני נהנית להדליק את האש ולגרום לחשבון הגז, לנסוק לגבהים שמעולם לא הכיר. אני מחדדת את חוש הטעם והריח שלי, במנות שמוחי ממציא חדשות לבקרים ובלי לפתוח אף ספר מתכונים, או לגלוש. חוץ מעם סיר המרק עוף וירקות שלעתים כועס עלי שהתרחקתי מהמטבח לדקה וזולג לכיריים.

מזווה? מה זה בכלל. מילה שהייתה עבורי רק חלק מלקסיקון של משפחות, אנשים שהאוכל הוא הדבר המרכזי בחיים שלהם, אגרנים כפייתיים וכדומה. אבל אז באה גברת קורונה ונאלצתי להצטייד. כשהבת שלי פתחה את הארון לחפש קפה, היא פרצה בצחוק גדול, צילמה את "המזווה" ושלחה לחברותיה עם הכותרת: "אמא שלי מוכנה למלחמה"

שי לי ליפא-: צילם דניאל לילה סטיילינג: עמית פרבר

אז נכון שאולי לקחתי ברצינות רבה מדי את האיום הקורוני וחששתי שנגיע למצב, שאצטרך לאכול ארוחת ערב לאור עששית וקופסת שימורים. אז אני תקועה עכשיו עם מלאי קופסאות טונה בסטייל, למה מי חשב שמנת הקרב הזו יכולה לבוא בווריאציות של פסטה טונה עם עגבניות מיובשות וזיתי קלמטה? או אורז ועדשים עם טונה, אז סליחה שהתלהבתי. אם אתם חובבי הז'אנר, אז בשש אחרי הקורונה, ניתן לשקול תרתי משמע ברטר עם משהו שתציעו לי מתחום הרטרו או הווינטאג'

ארבעת הצלוחיות פסח שלי-חלק מפרוייקט בעמוד פייסבוק:gili mazza

אקטואליה לפסח

הכותרת של הספר "הכל בסדר", תפורה לפסח, אבל המוטו של שי-לי זה:פסח כל השנה. לטעמה ההיסטריה שכל אביב אנשים נתקפים בה, לנקות כראוי את המטבח המבולגן שלהם, ראויה לשינוי רדיקלי. "לפעמים אני חושבת שהסיפור התנכ"י על הבצק שלא הספיק להחמיץ נוצר כי מועצת החכמים חזתה מראש מה יקרה בבתים, אם לא יאלצו את האנשים לנקות אותם פעם בשנה", היא משתפת ומייד מבהירה "אני לא מתכוונת להעליב כאן אף אדם מאמין. אני באמת מאמינה שיש המון מחשבה והיגיון מאחורי הסיפור. אל תחכו לפסח כדי לדייק את המטבח שלכם. קיימו פסח כל השנה ולחג האביב השאירו רק את ביעור החמץ".

אגרנות היא בעיה רצינית. הנושא כאמור רלוונטי לעידן הקורונה, שבו עם ישראל עט על המרכולים כדי למלא את המזווה. שי-לי לוקחת את הגדת פסח כהשראה לנושא. כך היא כותבת "לאחר היציאה ממצרים התקיימו בני ישראל במשך 40 שנה ממנה יומית של מן-הלחם שסיפק להם אלוהים. המן ירד לפנות בוקר מהשמים. בני ישראל התבקשו לאסוף בכל בוקר בדיוק את הכמות שהם זקוקים לה ונאסר עליהם ללקט יותר מזה. אגירה של מן ביטאה חוסר אמון באלוהים שיספק את האוכל ביום שלמחרת ומן שנאגר העלה עובש ותולעים".

במקרה העכשווי בן דמותו של אלוהים, הבטיח שהסופרמרקטים יישארו כל הזמן פתוחים. אשרי המאמין. אני ממש השתכנעתי מקריאה בספר וממה שאני חווה כעת, שמטבח מסודר ופעיל הוא הסוד לחיים טובים ומאוזנים. בספר יש מגוון דוגמאות, איך שינוי באזור הזה בבית הקרין על דברים דרמטיים בחיים, שהיו תקועים ללא מוצא.

שי לי ליפא-: צילם דניאל לילה סטיילינג: עמית פרבר

שאלתי את שי-לי למה אין בספר ויזואליה ולא ציפיתי לקבל חמש תשובות מנומקות. כנראה המספר חמש, אהוב עליה אחרי שייצרה בספר, חמישה חוקי אצבע שעל פיהם מתבססת התורה שלה כולה. אני מצטטת את שלושת הסיבות העיקריות לטעמי:

1. שילוב של תמונות או איורים מאוד מייקר את הפקת הספר, ואז הוא לא יכול היה להימכר במחיר כזה נגיש.

2. התמונות יכולות לקחת פוקוס לטקסט, שבספר הוא לעיתים מאוד עמוק ורוחני.

3. אנשים יכולים לצאת מתוסכלים כשיראו בתמונות מטבח יותר יפה, גדול או מפואר משלהם. הספר פונה לכולם: לסטודנט תפרן, לזוג צעיר בתחילת הדרך, למשפחה ברוכת ילדים וכולי.

בעיני, המדריך השנון הזה ראוי להיות רב-מכר והוא בהחלט לא רק נחלתה של כל מי שחלמה להיות עקרת בית מתוקתקת, אלא לכל מי שאוהבת לקרוא, דברי טעם שמתובלים במינון הנכון עם טיפים ועשרת הדיברות של "הכל בסדר":

לרכישת המדריך "הכל בסדר" באתר ידיעות ספרים:

שימו לב לקוד הנחה: 9229

לינק לאתר של שי-לי:

קישורית לעמוד האינסטגרם שלה:

שי לי ליפא-: צילם דניאל לילה סטיילינג: עמית פרבר

עוד פרקים מענינים בבלוג:

הטיפים המצולמים שלי- להיות כעת בסבבה

מדריכי טיולים ישראליים בחו"ל-תמונת מצב

אגדת מגרשי הקורונה-פרק ראשון

אגדת מגרשי הקורונה-פרק שני


אולי יעניין אותך:
bottom of page